Scenic Flights starting from 7.000 HUF/person!

english version>


Dunakanyar - Vártúrák - Kékestető - Balaton

Ebédelj a tengerparton, leszállópálya a strandon!

SZÜLETÉSNAP - LEÁNYKÉRÉS - PEZSGŐJÁRAT


2009. december 16., szerda

Vártúra


Gyerekkorom óta gyorsabban dobog a szívem, ha meglátok egy régi várromot. Nekem ezek a néha már csak sejthető építmények sokkal magukkal ragadóbbak, mint egy csillogó kastély vagy katedrális. Mállott köveik sokkal többet sejtetnek múltjukból, múltunkból, mint tökéletes állapotban megmaradt, háborúktól megkímélt társaik.

Budapestről indulva két vártúrát, egy keletit és egy nyugatit javaslok. Mindkettő tartalmaz ismert és ismeretlen, jó állapotú és igencsak megviselt várakat.

Keleti vártúra:

Felszállás után a túrát igazi romokkal kezdjük Csővár-Buják-Sámsonháza fordulópontokkal.

Ezután megérkezünk az egymástól pár mérföldre található, oktalanul mellőzött Salgóvár és Somoskő vára jó állapotban megőrzött kettőséhez, Érdekesség, hogy Somoskő vára pont az országhatár túlsó oldalán van, de a látványt ez nem rontja.

A visszaút igazi nagyágyukat tartogat. Hollókó, Szanda vára, a szépséges Nógrád és Visegrád után sokakat meglepetésként érhet, de még Budapest határában is van látnivalónk, Csobánkán az Egri vár mása.

Repült idő: útvonaltól függően 1 óra 15 perc és 1 óra 30 perc között.

Nyugati vártúra:

Felszállás után a Velencei-tó felé vesszük az irányt. Ezt elhagyva először Magyarország legfiatalabb vára, a Bory-vár esik utunkba Székesfehérváron. Innen csak pár perc a kevéssé ismert szabadbattyáni vár. Ha a honvédségi lőteret éppen nem használják, akkor a várpalotai Thury-vár a következő állomásunk.

Itt eldönthetjük, hogy megnyújtjuk-e utunkat Veszprém, Bánd és Döbrönte felé, vagy egyből a túra számomra legszebb vára, Csesznek felé megyünk-e. Csesznek után a három vértesi vár, Csókakő, Várgesztes és a vértessomlói Vitányvár vár ránk.

A túrát a jól ismert Tatai várral és zsámbéki romtemplommal zárjuk.

Repült idő: útvonaltól függően 1 óra 15 perc és 1 óra 50 perc között.

Ha olyan várak felett szeretnél repülni, melyeket nem soroltam fel, szólj és szívesen átszervezem az útvonalat! Mindig nyitott vagyok új utakra!

Köszönettel tartozunk Tóth Gézának, aki évek alatt igen színvonalas gyűjteményt állított össze a magyar várak légifelvételeiből. Ha további ötleteket szeretnél gyűjteni, látogasd meg oldalát:

http://www.tothgeza.hu/Varak.html